Pravilno sjedenje u službi zdravlja

Jedan od najčešćih uzroka bolova u leđima i vratu je loš sjedeći položaj. Kada sjedite duže vrijeme pojačano je opterećenje mišića, tetiva i diskova duž cijele kralješnice. Zbog toga neadekvatna, loša sjedeća pozicija može dovesti do globalnih promjena na kralješnici i drugih struktura neposredno vezanih uz nju. Dugoročno, loša sjedeća pozicija uzrokuje posturalne sindrome (bolove zbog istegnutih mekih struktura u tijelu-mišića, tetiva, fascija, ligamenata), bolne sindrome kralješnice najčešće uzrokovanih dugotrajnim opterećenjem vanjskih dijelova diska koji se nalazi između kralješaka, a kao posljedica može nastati i radikulopatija (bol uslijed pritiska intervertebralnog diska  na korijen živca).

Loša posturalna pozicija može dovesti i do bolne napetosti mišića uz kralješnicu i mišića ramenog pojasa, bolova u vratu i glavobolja te nepovratnih posljedica kao što je deformacija pojedinih kralješaka u klinastu formaciju koji nastaju kao posljedica dugotrajnog pritiska.

Pravilna pozicija kralješnice je idealna neutralna pozicija kod koje se postiže najmanji stres na kralješnicu i okolne strukture. U tom položaju čovjek je u stanju optimalnog postizanja ravnoteže, a time se utječe i na optimizaciju plućnog disanja i cirkulaciju tjelesnih tekućina.

Tajna dobrog sjedenja je u pravilnim odnosima i održavanju ispravljene kralješnice.

Zdjelica treba biti postavljena pod blagim kutem prema naprijed, stvarajući pritom blagu unutarnju krivinu slabinske kralješnice (lumbalna lordoza). Time se potiče blaga vanjska krivina prsne kralješnice (torakalna kifoza) i unutarnja krivina vratne kralješnice (cervikalna lordoza) stvarajući tako izgled dvostrukog slova S. Idealna pozicija kralješnice podsjeća na novu oprugu amortizirajući sile koje na nju djeluju, što predstavlja jedan od oblika zaštite kralješnice. Razina koljena treba biti nešto niža od razine kukova. Ukoliko postoji mogućnost, možemo optimizirati kut sjedišta stolca.Stopala trebaju biti cijelom površinom na podu ili na podlošku. Brada treba biti lagano uvučena unazad, nikako unaprijed. To su, vjerujem, mnogi od Vas iskusili, osobito na kraju radnog dana. Ramena moraju biti ugodno zategnuta prema natrag, u skladu sa vratnom kralješnicom, a ne u poziciji prema naprijed.

POTPORA SLABINSKE KRALJEŠNICE

Kako bi zadržali ovu poziciju idealno je korištenje lumbalne role. Robert McKenzie je proveo puno godina istraživajući tehnike konzervativnog liječenja kralješnice. Ustanovio je da važnu ulogu u procesu prevencije i liječenja imaju upravo role za sjedenje.
Ukoliko nemamo adekvatnu potporu kralješnice, organizam se vremenom umara, dolazi do narušavanja slabinskog djela kralješnice čime se narušava pozicija svih djelova kralješnice, imajući u vidu da su međusobno povezani i utječu jedan na drugog.
McKenzie lumbalne role podupiru slabinsku lordozu i održavaju idealnu poziciju cijele kralješnice.

 

McKenzie lumbalne role:

1) STANDARDNA ROLA je srednje mekana rola većeg promjera, a koristi se kod svih vrsta sjedišta. Prikladna je za korištenje na trosjedima i foteljama s mekanim presvlakama. Elastični remen omogućuje korisnicima postavljanje na naslon standardnih stolica ili nošenje oko struka.

 

2) SLIM ROLA je dizajnirana za lumbalnu potporu na uredskim stolicama i automobilima. Idealna za starije i niže osobe, kao i za sve osobe koje imaju ograničen opseg kretanja u donjem dijelu leđa i ne trpe veće veličine lumbalnih rola. Ima podesiv elastični remen za fiksaciju na sjedište.

 

3) SUPER ROLA je izrađena od poliuretanske pjene visoke gustoće koja je dizajnirana za uredsku stolicu i automobil. Sadrži podesiv elastični remen.

 

4) D ROLA je dizajnirana za korištenje na uredskim stolicama, automobilskim sjedištima, trosjedima i foteljama. Stražnji dio je ravan da bi se rola zadržala na mjestu.

 

Odabir lumbalne role ovisi o anatomskim predispozicijama, vrsti sjedišta ( obični i radni stolac, fotelja, trosjed, sjedište u automobilu, avionu i dr.), te subjektivnom osjećaju ugode. Savjetom fizioterapeuta, vrlo lako ćete odabrati rolu koja vam najviše odgovara.

 

Napisao: Bojan Nasteski, mag.physioth., D.O.

Ustanova Medeor
www.medeor.hr