osteopatija3osteopatija6osteopatija7osteopatija4osteopatija2osteopatija1

 

 

 

ŠTO JE OSTEOPATIJA I KOJA JE ULOGA OSTEOPATIJE KOD LIJEČENJA?
Osteopatija je komplementarna znanstvenoj medicini, ali predstavlja specifičnu filozofiju i način razmišljanja u cilju boljeg funkcioniranja organizma u cjelosti. Pronalazi uzroke koji narušavaju njegovo funkcioniranje i dovodi ga u balans dovodeći sve tjelesne resurse u ravnotežu što u konačnici predstavlja zdravlje. Kada se u tijelu zbog raznih uzroka naruši spomenuta ravnoteža, tada postoje preduvjeti za nastanak patoloških procesa koje prate bolovi, smanjena funkcija, nemogućnost kretanja i radne aktivnosti te dolazi do poremećaja fizičkog i psihičkog zdravlja.
Ukoliko tijelo dobro funkcionira sa napomenutim preduvjetima, manje će se “trošiti”, biti će zaštićenije od raznih bolesti, a samim time i dugovječnije.
Moramo znati da tijelo posjeduje sposobnost samoizlječenja. Vrlo je jednostavna paralela sa ogrebotinom ili posjekotinom koju tijelo samo sanira stvaranjem kraste. Međutim, stvaranje ožiljka kasnije može biti uzrok novim disfunkcijama i bolnim stanjima. Mnoga traumatska stanja rezultiraju napetostima mišića, bolovima, poremećajima cirkulacije i funkcije na tom mjestu, a nerijetko i na udaljenim mjestima zbog strukturalne povezanosti tijela. Stresna emocionalna i psihička stanja mogu također psihosomatskim putem stvoriti osteopatske lezije u tijelu i narušiti cjelokupno zdravlje.
 

 

 

PRIMJER OSTEOPATSKOG RAZMIŠLJANJA
Ako hodate u cipelama koje su premale, u početku ćete osjećati nelagodu, pa možda nakon nekoliko sati i bol. Zbog toga što su nam cipele ugodne oku i dalje se borimo sa nošenjem nadajući se da će se one raširiti. Međutim s vremenom počinjemo šepati. Potom se pojavljuje bol u leđima pa se na kraju dana osjećate iscrpljeni, frustrirani ili razdražljivi. Ovdje je problem jednostavno ukloniti eliminacijom uskih cipela, ali ako ćemo i dalje biti uporni u nošenju takvih cipela, za nekoliko dana ili mjeseci, desit će se promjene u držanju i poziciji tijela. Pozicija tijela će se kompenzirati i to će biti preduvjet za nastanak osteopatskih lezija.
 

 

 

ŠTO OSTEOPATIJU ČINI TOLIKO USPJEŠNOM?
Osteopatska medicina ima vrlo efikasna rješenja u cilju rješavanja ovakvih primjera.
Uklanjanjem napetosti i uzroka kroz palpatorne i manuelne tehnike, tijelo vraća svoju prirodnu sposobnost da funkcionira samostalno dobivajući dovoljno kisika i hranjivih tvari i pokreće proces samoregulacije odnosno izlječenja.
Primjena ove metode smanjuje potrebe za lijekovima, djeluje na brži oporavak kod bolesti, povećava efekte nakon operativnih zahvata i pruža tijelu dodatanu potporu za vrijeme uzimanje neke druge terapije.
Zbog holističkog pristupa, odnosno usmjerenosti na cijeli organizam, osteopatija predstavlja vrlo efikasnu manuelnu tehniku koja potiče fiziološko stanje tjelesnih struktura, održava funkciju svih sustava tijela (lokomotorni, neurološki, gastroenterološki, urogenitalni, kardiološki, pulmološki, endokrinološki i dr.), uklanja boli i pozitivno djeluje na psihičko stanje pacijenta što je također od iznimnog značaja za cjelokupno zdravlje čovjeka.
 

 

 

KOJE SU INDIKACIJE ZA PRIMJENU OSTEOPATIJE KOD ODRASLIH OSOBA?
Osteopatijom se vrlo uspješno tretiraju glavobolje i vrtoglavice, čeljusni zglob (ATM), stres i njegove posljedice, cirkulacijski problemi, posttraumatska stanja, sportske povrede, patološka iskrivljenja kralježnice (skolioze, kifoze), patološke pozicije zglobova (X i O noge, spuštena stopala),  bolni sindromi kralješnice (vratni, torakalni i lumbalni sindromi, lumboishialgije), osteoartritisi i spondiloze, trudnice, neplodnost kod muškaraca i žena, neurorizična djeca, neurološka oboljenja, neuralgije, oboljenja unutarnjih organa i dišnog sustava, probavne smetnje, ožiljci, pad imuniteta, ublažava tegobe kod teških stanja i mnoga druga stanja i bolesti.
 

 

 

ŠTO JE DJEČJA OSTEOPATIJA?
Dječja osteopatija koristi nježne, neinvazivne, ali istovremeno vrlo učinkovite manualne tehnike u cilju rebalansa tkiva. Njeno djelovanje je usmjereno na različite tjelesne sustave – neurološki, imunološki, lokomotorni, krvožilni, visceralni i ostali sustavi.
Kod djece se primjenjuje tako da se omogući optimalno korištenje njihovih potencijala. Osteopatski rad je sa jedne strane usmjeren na preventivu kod djece rođene teškim porodom, a sa druge strane na strukturne promjene koji proizlaze iz trauma tijekom ili nakon rođenja, ali i posljedice drugih oblika trauma (nesreće, padovi i sl.).
 

 

 

KOJE SU INDIKACIJE ZA PRIMJENU DJEČJE OSTEOPATIJE?
Indikacije za primjenu osteopatije kod djece su probavni problemi novorođenčeta (kolike), teškoće sisanja i gutanja, nekontrolirano plakanje, povraćanje, nesanica, kronične upale srednjeg uha, sinusitisi, alergijske pojave u djetinjstvu, deformacije lubanjskih kostiju, KISS sindrom, iskrivljenja vrata, kralješnice, kuka, koljena i stopala, nepravilan položaj zubi i čeljusti (malokluzija), blok čeljusnog zgloba, teškoće disanja, deficit pažnje sa hiperaktivnim ponašanjem (hiperkinetički sindrom, ADD), disartrije i disleksije, mucanje, neurološke razvojne disfunkcije, povećan mišićni tonus, autizam, Downov sindrom, poremećaji u ponašanju, korelacija vizualnog i osjetnog poremećaja, smanjena tolerancija na stres, vrtoglavice i glavobolje, ozljede mozga. Ove i razne druge bolesti mogu biti zasebne ili sastavni dio patološke slike djeteta.
 

 

 

ŠTO DOZNAJEMO OSTEOPATSKIM PREGLEDOM?
Osteopatski pregled prethodi planiranju i provođenju osteopatskog tretmana. Njime se kroz uzimanje anamneze i fizičkog pregleda pronalaze spomenute osteopatske lezije koje predstavljaju patologiju u osteopatskom smislu.
 

 

 

ŠTO JE PLAN OSTEOPATSKE TERAPIJE?
Po izvršenom osteopatskom pregledu izrađuje se plan terapije koji se sastoji od osteopatskog pristupa liječenju individualno definiranog za svakog pacijenta.
 

 

 

KAKO IZGLEDA OSTEOPATSKI TRETMAN?
Osteopatski tretman se izvodi na terapijskom stolu. Kroz tretman, osteopat koristi osteopatske manualne tehnike. Osteopatski rad je vrlo nježan. Ruke osteopata su oslonac strukturama u cilju rješavanja lezija. Terapijskim pristupom se vrši harmonizacija primarnog respiratornog ritma cerebrospinalnog likvora i dovođenje organizma u funkcionalan sklad.
 
 

 

 

RADNO VRIJEME:
Ambulantna fizikalna terapija/osteopatija /privatno/: od ponedjeljka do petka od 8:00 do 20:00 sati
Zdravstvena njega u kući  /privatno i po odobrenju osiguranja/: od ponedjeljka do nedjelje od 07:00 – 15:00 sati
Fizikalna terapija/Osteopatija u kući /privatno/: od ponedjeljka do petka od 12:00 do 16:00 sati
/po odobrenju osiguranja/: od ponedjeljka do petka od 08:00 – 16:00 sat
 

 

 

KONTAKT:
tel: + 385 1 6171274
mob: +385 91 5134060
email: medeor@medeor.hr
 

 

 

NAČINI PLAĆANJA:
Gotovina, bankovne kartice i kreditne kartice (AMEX, MC, DINERS, VISA), transakcijsko plaćanje. Na kartično plaćanje cijene se uvećavaju za 10 %.
 

 

 

BROJ ŽIRO RAČUNA:
IBAN – HR2823600001101603161 (Zagrebačka banka)
SWIFT: ZABAHR2X
Ustanova Medeor nije u sustavu PDV-a / not in the VAT system