Razdvajanje ravnog trbušnog mišića kod trudnica uz terapijski pristup

Razdvajanje ravnog trbušnog mišića ili tzv. dijastaza m. rectus abdominis predstavlja razdvajanje mekih struktura središnje linije (lineae albae) ravnog trbušnog mišića koji se nalazi u prednjem djelu trbušne stjenke. Javlja se u oko 30% trudnoća, obično u kasnoj trudnoći i postporođajno. Više se pojavljuje kod višerotkinja, višeplodnih trudnoća i fizički neaktivnijih žena.

Znajući da prednja trbušna stjenka zadržava unutarnje organe u trbušnoj šupljini, napuknućem opna postaje tanja što stvara funkcionalan, zdravstven, ali i estetski problem.

Pojava dijastaze može biti uzrokom pojave pupčane kile, križobolje, pulmonalne i urogenitalne disfunkcije, spuštanja organa, bolove u abdomenu i zdjelici i drugim smetnjama.

Nastajanje dijastaze je posljedica utjecaja mehaničkih sila koje sukladno povećanju maternice i ploda pritišće prednju trbušnu stjenku. Zbog hormonalnih promjena u trudnoći i nemogućnosti daljnjeg rastezanja tkiva dolazi do rascjepa tkiva na mjestu koje je najmekše i pod najvećim pritiskom. To je obično dio središnje linije trbuha iznad, a rjeđe i ispod pupka.

Na promjene položaja zdjelice zbog hvatišta ravnog trbušnog mišića na pubičnu kost utječu slabi istegnuti trbušni mišići. Posljedična kompezacija slabinske lordoze povećava napetost u mišićima i vezivnom tkivu slabinskog djela kralješnice. Bol na mjestu razdvajanja može, ali i ne mora biti prisutna.

Ukoliko se pojavi bol u području lumbosakralnog djela, sakroilijakalnog zgloba ili simfize uz prethodno odbacivanje ginekološkog i lokalnog uzroka, potrebno je provesti test na dijastazu m.rectus abdominisa.

 

Test:

Ispitivanje i samospitivanje se izvodi u položaju na leđima, savinutim nogama u kuku i koljenu, te postavljanjem jagodica prstiju na područje središnje linije iznad i ispod pupka. Odiže se glava i blago gornji dio trupa te se prilikom kontrakcije mišića kod pozitivnog testa osjeti udubina (rascjep) u tom području.

Razdvajanje do 2 cm širine se smatra prihvatljivom, a šire od 2 cm patološkom dijastazom.

 

U cilju sprečavanja nastanka rascjepa, važno je provođenje edukacije rodilje te ukoliko ne postoje neke druge kontraindikacije preporuča se provođenje doziranih rekreativnih aktivnosti kao što su šetnje, lagani jogging i sl. Time se potiče održavanje kvalitete trbušnog zida neophodne kod trudnica zbog predstojećih opterećenja i samog čina porođaja.

Nastanak blagog rascjepa diktira veći oprez prema abdominalnom zidu, doziranom aktivacijom mišića trbušne stjenke, pravilnim posturalnim odnosima za vrijeme mirovanja i kod kretnji te izbjegavanje opterećenja i nošenja većeg tereta. U slučaju većeg rascjepa i samo ako je neophodno, rodilja treba koristi suspenziju za trbuh. Ona se ne preporučuje kod manjih rascjepa zbog posljedične inaktivacije trbušne muskulature i opterećenja slabinske kralješnice.

 

Važno!

Prilikom odizanja iz ležeće pozicije u sjedeću, cijelim tijelom se treba okrenuti na bok, spustiti prvo noge i odići u sjedeću poziciju uz pomoć ruku kako bi se smanjilo opterećenje ravnog trbušnog mišića preko kosih trbušnih mišića koji svojom kontrakcijom povlače lijevu i desnu stranu ravnog trbušnog mišića svakog na svoju stranu i dodatno ga razvlače.

 

Terapija je usmjerena na pravilno i dozirano jačanje mišića zbog mogućnosti povećanja dijastaze prilikom nepravilnog vježbanja jer su svi mišići povezani sa aponeurozom pa sukladno tome na nju i djeluju. Naglasak je na jačanju poprečnog trbušnog mišića koji je najdublje smješten mišić u prednjoj trbušnoj stjenci, a zbog njegove funkcije održavanja napetosti trbušnog zida i zaštitu unutarnjih organa, kao i pomoći pri izdisaju, važnoj funkciji za vrijeme poroda.

Postepeno se rade vježbe disanja i cirkulacije. Miofascijalna terapija mišića i vezivnog tkiva prsnog koša, trbušnog zida, zdjeličnog dna, stidne kosti, slabinske i prsne kralješnice poboljšavaju funkciju tkiva i organa. Kasnije se provode kompleksnije vježbe stabilizacije i balansa.

Znakovi oporavka središnje linije se naziru kada se rascjep između mišića smanji i osjeti da je središnja linija postala jača i elastičnija uz redovni program vježbi i terapije, oko šest do devet mjeseci nakon poroda. Nakon što je vezivno tkivo povratilo svoju nekadašnju gustoću i elastičnost, smanjuje se opasnost od kila i drugih povezanih problema.
Samo u krajnje teškim slučajevima se sugerira laparskopska korekcija dijastaze.

 

 

Napisao: Bojan Nasteski, mag.physioth., D.O.

Ustanova Medeor
www.medeor.hr