razvojnarehabdjece1Razvojnu rehabilitaciju kod djece poželjno je započeti što ranije kod sve rizične djece. U tu skupinu ubrajamo prerano rođenu djecu, djecu iz blizanačke trudnoće, kod problema u toku poroda ili u slučajevima pri skraćenju pupčane vrpce.
Odstupanje od normalnog razvoja kod novorođenčadi i dojenčadi pokazuje se kao poremećaj u tonusu mišića, a može se manifestirati kao spastičnost ( krutost ) ili flakcidnost ( mlohavost ) mišića dijela tijela, jedne strane tijela ili čak cijelog tijela. Također je moguća smanjena prirodna raznolikost pokreta koja je zamijenjena oskudnim istovrsnim pokretima ili suprotno tome pretjeranim nevoljnim pokretima.
Kod sve neurorizične djece sa uočenim predznacima poremećaja, razvojna gimnastika potiče opće i funkcionalne sposobnosti. Glavni cilj rehabilitacije je spriječiti daljnji razvoj poremećaja, bolesti ili oštećenja odgovarajućim terapijskim postupcima.
Princip razvojne rehabilitacije:
Uloga terapeuta je da pomogne dijete upoznati sa normalnim razvojnim fazama kao što su npr. okretanje, sjedenje, puzanje, klečanje, stajanje, hodanje…
Važno je napomenuti i da uz što raniji početak rehabilitacije treba uključiti i roditelje, te ih podučiti za istovjetan rad s djetetom kod kuće, koji taj program vježbi s djetetom mogu raditi prilikom njege djeteta ili kroz igru. Svrha takvog načina vježbanja je smanjenje kasnijih posljedica ili čak potpuno uklanjanje odstupanja u razvoju.
Trajanje razvojne rehabilitacije – 20 do 45 min