Rehabilitacija kod rekonstrukcije prednje ukrižene sveze koljena

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta je vrlo česta ozljeda, a najčešće se dešava prilikom izvođenja profesionalnih i sportskih aktivnosti uslijed velikih opterećenja koljenskog zgloba i prednjeg križnog ligamenta koji ima važnu ulogu u njegovoj stabilizaciji. Zbog njegove važne funkcije često je indicirana operativna rekonstrukcija.
Preoperativna i postoperativna rehabilitacija kod rekonstrukcije prednje ukrižene sveze predstavlja najbitniju kariku u lancu liječenja. Rano vraćanje punog opsega pokreta i mišićne snage od iznimne su važnosti za dobru rehabilitaciju. Dobar pristup i kvaliteta rehabilitacijskog procesa uz dobar timing i svakodnevnu procjenu stanja je bitna naročito ako se radi o profesionalnom sportašu od kojeg se očekuje što brži povrat na sportski teren.
Glavni ciljevi kod rekonstrukcije prednje ukrižene sveze predstavljaju osiguranje dobrog prihvata transplatata, kvalitetnog i što je moguće kraćeg rehabilitacijskog procesa kako bi se opet postigla statička i dinamičke stabilnost koljena. Važnu ulogu u ovom procesu ima i sam pacijent budući da mora aktivno sudjelovati u rehabilitaciji, kako prije, tako i poslije operacije. Pacijenta se mora informirati o svemu što je vezano uz operativni zahvat.
Kod preoperativne rehabilitacije je neophodno ocjeniti stanje muskulature te započeti sa jačanjem oslabljenih skupina mišića. Time osiguravamo brži postoperacijski tijek. Podizanje mišićne snage je posebno važno sportašima kojima se omogućava brži povratak u sportsku formu.
Postoperativni program je usmjeren na zaštitu prednjeg križnog ligamenta i patele, te što ranijeg ispružanja koljena i dobivanje njegove potpune ekstenzije.
Zabranjeno je izvođenje dubokih čučnjeva i iskoraka, osim malih čučnjeva.
Postoperativna rehabilitacija traje od 3-5 mjeseci, a započinje slijedeći dan po operativnom zahvatu. Pacijenta se upoznaje sa ciljevima rehabilitacijskog procesa kao i zabranama koje se odnose na određenu terapijsku fazu.

Prva faza rehabilitacije, koja traje mjesec dana, usmjerena je na zaštitu postavljenog transplatata, smanjenje atrofije m. kvadricepsa i kontrakture koljenskog zgloba, održavanja opsega pokreta sa naglaskom na potpuno ispružanje koljena (sa jastukom ispod pete), opreznim savijanjem do max. 90° uz održavanje pokretljivosti patele. Provodi se krioterapija ledom za smanjenje otoka, izvode se izometričke vježbe jačanja kvadricepsa, te ostalih mišića kukova, natkoljenice i potkoljenice.
Hod se izvodi sa obje podlakatne štake i opterećenjem do 20kg u prvom tjednu. S vremenom se opterećenje operirane noge povećava, a štake odbacuju krajem 4. tjedna.
U prvom i drugom tjednu se izvode vježbe gibljivosti kuka u svim smjerovima, podizanje nogu iz kuka, održavanje tonusa kvadricepsa, cirkulatorne vježbe stopala, održavanje mobilnosti patele, potpuno pasivno ispružanje koljena, savijanje koljena aktivno potpomognutim vježbama po podlozi do 90°, elektrostimulacija kvadricepsa.
U trećem i četvrtom tjednu se vrše vježbe za jačanje fleksora stopala podizanjem na nožne prste, jačanje fleksora koljena, bicikl bez opterećenja, vježbe balansa uz blago savijena koljenima.

Druga faza rehabilitacije traje od 1. do 3. mjeseca od operativnog zahvata. Cilj ove faze je povećanje opsega fleksije koljena do fiziološke granice. Potpuno odbaciti štake i opteretiti nogu s otporom, nastaviti sa jačanjem mišićja donjih ekstremiteta kroz zatvorene kinetičke lanace, započeti sa kondicijskim vježbama bez stresa za zglob (bicikl, orbitrek i sl), proprioceptivne vježbe, izvođenje čučnjeva uz zid do 30°, plivanje.

Treća faza rehabilitacije traje od 3. do 4. ili 5. mjeseca poslije operacije. U ovoj fazi se vrši sanacija eventualnih nerješenih ciljeva iz prethodnih faza, definiranje jakosti mišićja i dinamičkog balansa, povratak funkcionalnosti noge kao predfaza povratka u sportske aktivnosti kroz početak blažih sportskih aktivnosti. Izvode se vježbe jačanja donjih ekstremiteta sa postupnim povećanjem otpora, bicikl uz otpor, plivanje, trčanje sa postupnim povećanjem intenziteta.

 Četvrta faza rehabilitacije je usmjerena na povratak u poslovni i sportski život, a započinje 4. -5. mjesec od operacije i traje otprilike mjesec dana.
Vrše se opće i specifične sportske aktivnosti kao i aktivnosti svakodnevnog života usmjerene ka povratku na posao ili profesionalni sport. Radi se na povećanju mišićne snage, izdržljivosti, stabilizaciji, funkcionalnosti organizma, radu na pokretima važnim za izvođenje specifičnih poslova ili sportova. Izvodi se trčanje u stranu, trčanje unazad, preskakanje užeta, trening eksplozivne snage, pliometrije, udaraca loptom i dr.

Budući da su svi pacijenti individualni slučajevi, program može odstupati u skladu sa pojedinim slučajem, no važno je da terapijski program nije intenzivniji do 3. mjeseca iza operacije.
Korištenje ortoza za koljeno nije neophodno, a ako se koristi, onda to treba biti kratko vrijeme, kada pacijent osjeća veću sigurnost u koljenu.
Ako kod pacijenta naiđemo na udruženu problematiku, individualno se ordinira dodatna terapija u cilju naboljeg rezultata.

 

Napisao: Bojan Nasteski, mag.physioth., D.O.

Ustanova Medeor
www.medeor.hr