triggerpointmasaza1Trigger point masaža je usmjerena na tretman triger točki (okidač) koje podrazumijevaju osjetljivo mjesto u mišiću, tetivi, ligamentima, koži i zglobnoj čahuri. Karakterizira ih lokalna i iradijacijska bol na pritisak, ovisno o vrsti. Aktivna triger točka izaziva lokalnu ili udaljenu neugodu i bol, a latentna samo lokalnu ako je u stanju mirovanja. Iradijacija boli je karakteristična za svaku pojedinu točku što znači da pritisak na neku točku može izazivati udaljenu bol po obrascu dotične točke. Tako za osjećaj srčanog infarkta može biti odgovorna točka iz prsnoga mišića, za bol u križima točka iz leđa ili abdomena. Triger točke iz abdomena mogu biti uzroci mučnina, gubitka apetita, poremećaja probave kao i bolova i grčeva kod beba, one iz vratnih mišića mogu uzrokovati tikove na licu i oko očiju, triger točka oko čeljusti može stvarati osjećaj zubobolje. Simptomatska slika kronične triger točke ponekad može davati sliku upalnih degenerativnih bolesti sa ukočenjem pojedinih ili grupe zglobova.
Obično su veličine iglene ušice pa sve do veličine graška. Nije ih uvijek lako pronaći. Mogu biti posljedica akutnog (sport) ili kroničnog preopterećenja mišića, anatomskih anomalija, psiholoških faktora (stres, strah), kroničnih infekcija, poremećaja metabolizma (nedostatak vitamina C i B6) ili su rezultat prekomjerne konzumacije kave ili alkohola.
Akutne triger točke mogu uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, mučnine, bolove u sinusima i donjoj čeljusti, lokalne i udaljene boli u vratu, raznim djelovima ekstremiteta, prsištu i trbuhu, kralješnici i leđnoj muskulaturi, mogu biti uzrok problema u području genitalija, a neliječenjem mogu nastati asimetrije lokomotornog sustava i njene još veće posljedice, kao i poremećaj koordinacije i ravnoteže.
Triger točke ponekad uslijed pritiska na živac koji prolazi u blizini mogu uzrokovati i jače bolove i trnce kao što je to slučaj kod piriformis sindroma. U ovom slučaju je klinička slika slična lumboishialgiji.
Simptomi triger pointa mogu biti uzroci krivih početnih dijagnoza kao što su akutne traume, upale, degenerativna i tumorska oboljenja. Da bi se tretman uspješno izveo, potrebno je napraviti dobru dijagnostiku kako bi terapija bila brža i učinkovitija. Tretman se izvodi istezanjem zahvaćenog tkiva i dubinskom masažom.
Istezanje se izvodi tako da se tkivo rashladi kako bi se opustilo i kako bi istezanje bilo izdašno i efektno. Istezanjem se djeluje na cijeli mišić ili skupinu mišića i stoga je istezanje samo dio tretmana i najčešće služi kao uvod u tehniku dubinske masaže.
Dubinska masaža daje najbolje rezultate direktnim otpuštanjem napetog tkiva kroz finu palpaciju i adekvatan prolongiran kratkotrajni pritisak, čime fizioterapeut smanjuje bolnost i napetost triger točke, poboljšava krvotok i proces metabolizma, što znači dobavljanje hranjivih tvari stanicama kao i eliminaciju otpadnih nusprodukata.
Fizioterapijskim tretmanom, akutna miofascialna bol može biti eliminirana obično u roku od tri do petnaest dana, a dugogodišnja kronična triger točka se može znatno poboljšati već u šest tjedana.
Trajanje Trigger point masaže – 15, 30, 45 ili 60 minuta