Biodinamika predstavlja moć energije i organizacijskih sila unutar tekućina, tkiva i raznih tjelesnih procesa.

U biodinamici osteopat koristi svoju sposobnost dijagnostike i liječenja.

Dijagnostikom pronalazi dijelove sustava koji optimalno ne funkcioniraju, a liječenjem vraća tijelo u ravnotežu u cilju smanjivanja simptoma i dobivanja zdravlja.

Koriste se ljekoviti pomagači koji se nalaze u prirodnim procesima. Tako se potiče samoizlječenje organizma. Unutrašnje biodinamičke sile liječe naše rane, vraćaju naše zdravlje i odnos s najvišom razinom tjelesnih funkcija.

Kao i kraniosakralna terapija, kraniosakralna biodinamika je također povezana sa vezivnim tkivima, kostima, pokretljivostima zglobova i kranijalnih šavova te je u ukupnom odnosu strukture i funkcije tjelesnih struktura. Biodinamska terapija daje veći naglasak na pokretanje tekućina u tijelu, kako u cerebrospinalnoj tekućini tako i u drugim tekućinama u tijelu. Ona povezuje energiju koja djeluje unutar svih tjelesnih procesa. 

Zbog učinkovitosti, mnogi osteopati smatraju da je biodinamički pristup vodeći u modernoj praksi kraniosakralne terapije i osteopatije općenito jer moćna biodinamska sila liječi ono što druge terapije ne mogu.

Biodinamikom se mogu liječiti mnoge bolesti i bolna stanja kao što su:

Stres i  posljedice stresa, priprema i održavanje sportaša, psihičke traume, anksioznost, depresija, ADHD sindrom, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, multipla skleroza, nesanice, vrtoglavice, bolovi razne etiologije, kronična stanja, fibromilgija, posttraumatska stanja, kroničan umor, opća slabost ali i mnoga druga oboljenja.