mckenzie1Najveći problem danas predstavljaju oboljenja kralješnice. Prema nekim statistikama čak 90 % populacije je najmanje jednom u životu bolovalo od križobolje.
Same tegobe povezane sa kralješnicom se uglavnom svode na bolove u lumbosakralnom ( križobolja ) i u vratnom dijelu kralješnice, a rjeđe i u prsnom dijelu kralješnice.
Ti su bolovi često popraćeni smanjenom ili bolnom pokretljivošću te napetim i bolnim mišićima.
U našoj se ustanovi problemi s kralješnicom rješavaju raznim metodama fizikalne terapije ( elektroterapija, masaža, magnetoterapija … ) te McKenzie metodom koju karakteriziraju manipulacije i mobilizacije kralješnice te specijalne vježbe za kralješnicu.
Karakteristika McKenzie metode je da, osim fizioterapeuta, i sam pacijent mora aktivno sudjelovati u provođenju terapije. Kod prvog dolaska pacijenta, treba učiniti McKenzie test kojim točno možemo odrediti u kojem se segmentu javlja bol i u kojem se smjeru razvija, te na taj način možemo planirati daljnji tijek terapije. Cilj same metode je smanjiti ili potpuno ukloniti tegobe i bol, povećati mobilnost kralješnice i ojačati pripadajuću muskulaturu.
Veliku ulogu ima i edukacija pacijenta o pravilnim položajima pri stajanju, sjedenju i ležanju, naučiti pacijenta pravilno izvoditi vježbe i motivirati ga za svakodnevno provođenje istih kod kuće.
Svaki bi pacijent trebao u svoje životne navike uvesti program naučenih vježbi u svrhu prevencije ponovne pojave bolnih stanja.
Trajanje McKenzie tretmana – 45 min