analizatjelesnogsustava1U Ustanovi MEDEOR dipl. fizioterapeuti obavljaju ANALIZU TJELESNOG SUSTAVA.
Monitoring tjelesnog sustava doprinosi zdravijem životu, dajući uvid u bitne indikatore zdravlja i omogućavajući pritom kontrolu učinka kod redovitog vježbanja, procesa mršavljenja i anticelulitnog tretmana.
Kod klijenata koji kod nas provode program vježbanja, mršavljenja ili anticelulitni program, analiza tjelesnog sustava se ne naplaćuje.
Uz rezultate mjerenja dobivate objašnjenje dobivenih rezultata, preporuke za zdraviji život i način prehrane.
Analiza sadrži mjerenje:
– ukupne tjelesne težine u kg
– indeks tjelesne mase (BMI)
– masnog tkiva u tijelu u %
– vode u tijelu u %,
– mišićne mase u kg
– mase kostiju u kg
– bazalnog metabolizma BMR u kcal/dan
– aktivni metabolizam AMR u kcal/dan
Indeks tjelesne mase (BMI) predstavlja procjenu optimalnosti tjelesne težine i eventualnih odstupanja uz korekciju za dob.
Postotak masnog tkiva predstavlja udio masnog tkiva u odnosu na cjelokupnu tjelesnu masu. Količina masnog tkiva je različita kod različitih spolova, te kod sportaša i nesportaša. Masno tkivo se dijeli na periferno ili visceralno.
Postotak perifernog masnog tkiva (PMT) je količina masnog tkiva na bedrima, trbuhu ali i ostalim djelovima tijela u odnosu na težinu tijela.
Visceralno masno tkivo okružuje unutarnje organe. S godinama je postotak visceralnog tkiva viši u odnosu na periferno masno tkivo, naročito nakon menopauze. Višak masnoća u tijelu je relevantno razini masnoća u krvnom toku. Smanjenjem prevelike razine PMT-a smanjuje se rizik od visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, dijabetesa, tumorskih oboljenja i dr. Za prevenciju i poboljšanje stanja kod takvih bolesti važno je zdravom ishranom i redovitim vježbanjem smanjiti količinu ukupnog masnog tkiva.
Mišićno tkivo sačinjavaju poprečno-prugasti skeletni mišići, srčani mišić i glatki mišići (mišići probavnog sustava).
Mišići igraju važnu ulogu u potrošnji energije. Potrošnja energije se povećava povećanjem mišićne mase čime se smanjuje razina potkožnog masnog tkiva i na zdrav način se smanjuje tjelesna težina.
Mjerenje koštane mase podrazumijeva određivanje razine koštanih minerala, kalcija i drugih minerala u tijelu. Koštano tkivo kroz prirodne procese degenerira i stari. Koštana masa doseže svoj maksimum u u 20-im i 30-im godinama, pa se potom sukladno starenju smanjuje. Koštanu degeneraciju možemo u određenoj mjeri spriječiti redovitim vježbanjem uz prehranu bogatu mineralima. Izvođenje medicinske gimnastike potiče ubacivanje kalcija i drugih minerala u kosti i tako se dobiva na koštanoj gustoći i čvrstoći.
Voda u organizmu je bitna za održavanje tjelesnih funkcija kao što su izmjena tvari i energije i uklanjanje štetnih tvari iz organizma radom bubrega i probavnog sustava. Nalazi se u svakoj stanici, tkivu i organu. Dostatnom količinom vode, tijelo će efikasno funkcionirati i smanjiti rizik nastanka zdravstvenih problema.
Tijelo gubi vodu nakon spavanja tijekom noći. Konzumiranje velike količine hrane i alkohola, menstruacija, razne bolesti, vježbanje i kupanje mogu prouzročiti varijacije količine vode u tijelu.
Tjelesna mast sadrži 10% vode. Zbog toga osobe s visokim postotkom tjelesne masnoće imaju postotak tjelesne vode ispod preporučenih vrijednosti.
Raspon ukupnog postotka vode u tijelu za zdravu, odraslu osobu iznosi:
Za žene: 45 do 60 %
Za muškarce: 50 do 65 %
Bazalni metabolizam – basal metabolic rate (BMR) predstavlja osnovnu tjelesnu potrošnju energije, tj. količinu energije koju naše tijelo treba u stanju potpunog mirovanja. Ona je bitna za održavanje osnovnih tjelesnih funkcija. Ukoliko dugoročno dobivamo mali unos energije, to može imati štetne posljedice po naše zdravlje.
Aktivni metabolizam – active metabolic rate (AMR) predstavlja količinu energije koju tijelo svakodnevno troši provođenjem tjelesnih aktivnosti. Potrošnja energije sukladno raste povećanjem tjelesnih aktivnosti. Za održavanje postojeće težine, količina potrošene energije se mora obnavljati. Ako se duže vrijeme u organizam dobavlja manje energije nego što se troši, razlika će se nadoknađivati velikim dijelom iz pohranjene masti i tjelesna težina će se smanjiti. No ako tijelo duže vrijeme dobiva više energije nego što iznosi aktivni metabolizam, energija koja se ne potroši pohranit će se u tijelu u obliku masnog tkiva i tjelesna težina će se stoga povećati.
Trajanje analize tjelesnog sustava – 15 min