ultrazvukseltzer1Jedna od metoda koja se već više godina promjenjuje u liječenju oboljelih od MS je liječenje ultrazvukom prema Hansu Seltzeru, koji je nakon dugogodišnjeg proučavanja bolesti, 1969. godine u Stockholmu iznio svoju teoriju i način liječenja. Njegova je tvrdnja da je oboljenje popraćeno izvjesnim paravertebralnim zastojem limfe i likvora, te da se na taj zastoj može utjecati mehaničkim putem, odnosno malim dozama ultrazvuka i manualne limfne drenaže, čime se postiže bolje protjecanje, desenzibilizacija limfe i likvora, čime se pospješuje imunitet organizma i spriječava napredovanje bolesti.
Poznato nam je njegovo mehaničko, toplotno, fizikalno-kemijsko i biološko djelovanje.
Mehanički djeluje mikromasažom tkiva (unaprijeđuje staničnu izmjenu tvari, prokrvljenost i opskrbu kisikom).
Toplinski djeluje povećanjem permeabilnosti staničnih membrana.
Fizikalno-kemijski djeluje unapređujući oksidacijske i reprodukcijske procese, razvijajući farmakološko aktivne tvari u tkivu (histamin i acetil kolin).
Biološki učinci ovise o intenzitetu, frekvenciji i vremenu ozvučavanja.
U ovom slučaju za nas su bitne male podražajne doze koje imaju stimulacijski učinak bez štetnih morfoloških promna u stanicama. Ultrazvuk djeluje na aktivacju zaštite retikulo-endotelnog sustava, na bolju trofiku tkiva, na biosintezu bjelančevinastih kompleksa, hiperemije, povećava se prijenos upalnih i drugih raspadnih produkata.
Mehaničkim se učinkom odvijaju važne promjene u kolagenim vlaknima, odvajaju se od drugih tvari, a temeljna se tvajer omekšava.
Opće djelovanje ultrazvuka nastaje pretežno preko vegetativnog živčanog sustava neuralnim putem.
Metoda ultrazvuka po Seltzeru sastoji se od označavanja dviju zona:
• područje vrata (vrat, ramena i najvažnija zona ždrijelnog limfnog prstena)-15 minuta MLD-a i 2 minute ultrazvuka (0,2 W/cm2)
• područje paravertebralne muskulature grudnog i slabinskog djela kralješnice-30 minuta MLD-a i 2 minute ultrazvuka (0,2 W/cm2)
Primjena ultrazvuka i manualne limfne drenaže primjenjuje se naizmjenično na spomenutim područjima svaki drugi dan.
U svakom slučaju program ultrazvuka po Seltzeru se provodi u programu od 24 dolazaka. U prvih nekoliko godina se program treba provoditi 2 puta godišnje, a poslije ovisno o stanju, jednom do dva puta godišnje. Takav pristup je pokazao veoma dobre rezultate i preporučljivo je da ga svi oboljeli od multiple skleroze redovito provode.
Trajanje terapije ultrazvuka po Seltzeru – 24 dolazaka po 17 min i 30 min naizmjenično svaki drugi dan