Vježbe za trudnice i važnost kretanja za trudnoću

Svaka trudnica treba voditi računa o održavanju dobre tjelesne forme prvenstveno zbog zdravstvenog, no ne treba zanemariti niti estetski razlog. Majčinstvo predstavlja jedno od najlijepših trenutaka u životu, ali ono sa sobom nosi i tjelesne transformacije i to već od samoga početka. Kako bi svaka buduća majka održala i poboljšala svoju tjelesnu formu, preporučljivo je da se kreće i uključi u program vježbi koji je koncipiran baš za njih. Dobra tjelesna forma višestruko je važna za trudnicu.

 

Ukoliko trudnica nema specifičnu zabranu za vježbanjem od strane specijaliste ginekologa, može započeti sa vježbom u grupi odmah ili eventualno poslije 3. mjeseca trudnoće, a ukoliko se zbog bolova u kralješnici i drugih patoloških promjena ukaže potreba, fizioterapeut treba izraditi individualan plan i program vježbi sukladan zdravstvenom stanju trudnice kako bi se mogli doseći isti ciljevi, a to su:

  • Bolja kondicija i tonizacija muskulature koje imaju važnu ulogu u procesu i poslije poroda.
  • Veća izdržljivost pomaže trudnici da lakše savlada porođajne napore.
  • Povećavanje snage abdominalnih, urogenitalnih i mišića natkoljenice smanjiti će mogućnosti nastanka urinarne inkontinencije, dijastaze rectus abdominisa, spuštanje maternice, bubrega i mokraćnog mjehura čije posljedice nisu zanemarive.
  • Jačanje mišića ramenog obruča će kasnije imati važnu ulogu prilikom nošenja i dojenja djeteta.
  • Vježbe disanja će djelovati na bolju opskrbu organizma kisikom neophodnim za odvijanje metaboličkih procesa, ali i na bolju relaksaciju koja ima važnu ulogu pri porođaju.
  • Poticanje bolje cirkulacije i drenaže otečenih ekstremiteta je također važan faktor kojima se daje važnost u programima vježbi.
  • Održavanjem pravilnih posturalnih odnosa se sprječava nastanak patoloških promjena kod trudnica na lokomotornom i ostalim sustavima jer se postura i težište periodično mijenjaju i stvaraju veće opterećenje na pojedinim segmentima. Istovremeno potičemo pravilnije i lijepše držanje.
  • Vježba i kretanje sudjeluju u regulaciji tjelesne težine kako ne bi došlo do neželjenog prekomjernog opterećenja organizma, čime se istovremeno sprečava nastanak metaboličkih bolesti(trudnički diabetes).
  • Poboljšanje raspoloženja prilikom izvođenja vježbi pozitivno djeluje na trudnicu a koristi i u sprečavanju depresivnih stanja.
  • Tjelovježba u periodu trudnoće poboljšava kvalitetu seksualnog odnosa, smanjuje zatvor, pomaže kod nesanica i olakšava porod, a omogućava brže vraćanje u formu nakon poroda.

Koncept programa grupnih vježbi podrazumijeva zagrijavanje, vježbe disanja i cirkulacije, istezanje, jačanje, kondicijske vježbe i relaksaciju.

Vježbe se izvode sukladno stanju trudnice, dozirano i sa malim opterećenjima. U slučaju pojave iznenadne boli, trudnica se treba odmoriti, a ukoliko se bol ne smanji treba zatražiti liječničku pomoć.

Kretanjem u prirodi također se potiču mnogi od prethodno nabrojanih ciljeva a izvrsna su nadopuna stručno vođenim vježbama.

 

 

Napisao: Bojan Nasteski, mag.physioth., D.O.

Ustanova Medeor
www.medeor.hr