Tjelesna priprema za skijanje

Zimski sportovi poput skijanja i bordanja zahtjevaju tehničke vještine i tjelesnu spremnost. Često iziskuju specifične treninge zbog lakšeg provođenja skijaških tehnika, poboljšanja izdržljivosti i sprečavanja nastanka ozljeda.
Dobra izdržljivost, fleksibilnost, snaga, agilnost, koordinacija i ravnoteža važan su preduvjet budući da se skijanje sastoji od spuštanja, hodanja, padanja, skretanja, zaustavljanja….

Skijaši koji se tokom cijele godine bave sportovima u prednosti su  u odnosu na netreniranu skupinu skijaša. Dobro je poznata velika skupina sezonskih sportaša koji se sportom bave 2-3 tjedna godišnje, pa imaju i povećani rizik nastanka ozljeda kao što su prijelomi ključne kosti, ozljede u regiji ramenog pojasa, koljena i gležnja. U cilju prevencije istih, važno je na vrijeme započeti sa tjelesnim pripremama 60-80 dana prije odlaska na skijanje.

IZDRŽLJIVOST

U početku je neophodno poboljšati izdržljivost, odnosno tjelesnu kondiciju. Ona je osobito važna jer se ozljede najviše javljaju u poslijepodnevnim satima kada dolazi do umora i smanjene tjelesne kontrole.

Da bi to spriječili, tijelo treba pripremiti kondicijskim vježbama kao što su trčanje, penjanje po uzbrdici ili stepenicama, vožnjom sobnog bicikla ili orbitreka. Vježbe se izvode kroz kraće zagrijavanje, potom nekoliko ponavljanja duže sportske aktivnosti manjeg opterećenja i kraće sportske aktivnosti većeg opterećenja, i naposlijetku opuštanja. Trajanje – 20-50 minuta.

MIŠIĆNA SNAGA

Mišićna snaga pomaže većoj opuštenosti, boljoj koncentraciji i lakšem svladavanju skijaških tehnika, a naročito kod brže prilagodbe skijaša na neravnim i zahtjevnim podlogama.

Program vježbi je usmjeren na ruke i rameni pojas, trbušnu i leđnu muskulaturu, butni mišić, mišiće stražnjice i stražnju mišićnu ložu, primicače i odmicače kukova te listove-savijače stopala.

Posebnu vrstu treninga predstavlja trening eksplozivne snage u kojemu se radi na poboljšanju snage u kombinaciji sa brzinom i spretnosti (pliometrija, sprint, trčanje po stepenicama ili uzbrdo, iskorak uz opterećenje).

Pliometrija predstavlja metodu vježbanja koja je usmjerena na povezivanje jakosti sa brzinom pokreta kako bi se proizvela snaga. Specifične vježbe pliometrije simuliraju stvarne skijaške pokrete. Jedna od pliometrijskih vježbi predstavljaju skokovi, od jednostavnijih ka kompleksnijim (skijanje-bočni skokovi)

FLEKSIBILNOST

Fleksibilnost se očituje u gipkosti tijela. Redovitim ciljanim istezanjem naše tijelo bit će manje podložno padovima i nastanku ozljeda. Treba istezati mišiće cijelog tijela s naglaskom na skupine mišića donjih ekstremiteta i trupa.

BALANS I PROPRIOCEPCIJA

Sastoji se u prilagodbi i održavanju tijela na raznim vrstama podloga počevši od jednostavnijih ka kompleksnijim vježbama. Na taj način, trening propriocepcije i balansa priprema tijelo za nestabilne uvjete na stazi, te prevenciju ozljeda.

AGILNOST

Agilnost predstavlja sposobnost adekvatne promjene pravca kod skijaša, a ovisi o kvaliteti snage, brzine i balansa. Za prebacivanje s jedne skije na drugu se izvodi vježba prebacivanja nogu s jedne na drugu stranu pri čemu je osoba cijelo vrijeme u polučučnju. Vježba se izvodi u nekoliko serija po 30 sekundi.

Najbolja priprema za skijanje je individualno prilagođena kombinacija svih navedenih vrsta treninga u optimalni program za svaku osobu koji će biti koncentriran na sve trenažne segmente, a najviše na one koji su potrebniji.

Izdržljivo, osnaženo, agilno tijelo je najbolja karta za sigurno skijanje i uživanje u bajkovitim snježnim oazama…